top of page

Hartcoherentie

Wil je beter leren omgaan met stress? Herstellen van een burn-out? Of meer controle krijgen over je eigen energie? Hartcoherentie is een effectieve en relatief eenvoudige manier om je mentale veerkracht te versterken.
 
Met Hartcoherentie leer je je lijf beter kennen, je leert wanneer je lijf en geest onrustig zijn terwijl je dat misschien niet eens direct zo voelt, en andersom. Hartcoherentie training helpt je om zelf meer controle te krijgen over je hartritme variabiliteit (HRV). Hiermee krijg je een belangrijke sleutel in handen om  meer controle over je gemoedstoestand te krijgen.

Wat is Hartcoherentie?

Met hartcoherentie hebben we het niet over het aantal slagen per minuut, maar de tijdspanne tussen de hartslagen. Bij bijvoorbeeld 75 slagen per minuut slaat je hart niet precies elke seconde even snel. Het tempo versnelt en vertraagt voortdurend, wat normaal is. Met andere woorden de tijdsintervallen tussen hartslagen wisselen constant.

Heart-Rate-Variability1.png

Dit noemen we Hart Ritme Variabiliteit (HRV) die ons belangrijke informatie geeft over de toestand van het lichaam en de werking van het autonome zenuwstelsel. Het autonome zenuwstelsel regelt lichamelijke functies zoals ademhaling, hartslag, temperatuur en bloeddruk. In een gezond lichaam is het autonome zenuwstelsel in balans en is er voortdurend sympathische en parasympatische activiteit.  

 

De HRV geeft de variabiliteit van het tijdsverloop tussen twee hartslagen weer (beat-to-beat).  Deze waarden zijn een duidelijke maat voor de regelbreedte van het autonome zenuwstelsel. Hoe groter de variabiliteit van de hartslag is, des te groter is ook het doelgerichte autonome regulerende vermogen.

Met hartcoherentie is er sprake van een gelijkmatig, ‘sinus’-golfachtig patroon in de hartritmevariabiliteit (HRV). De activerende en herstellende activiteit van het autonome zenuwstelsel zijn dan in balans.

 

In de illustratie hiernaast laat de bovenste weergave een van een onregelmatig HRV-patroon zien tijdens stress (als gevolg van gevoelens van frustratie) en de weergave daaronder van een coherent HRV- patroon (als gevolg van een gevoel van waardering).

Tijdens hartcoherentie communiceren ons brein, hart, zenuwstelsel en hormoonsysteem optimaal. Het lichaam verbruikt efficiënt zijn energie. Je voelt je prettig kalm en kunt helder denken. Hier word je beter in door te oefenen met de hartcoherentietraining.

Je hart en hersenen communiceren dus continue met elkaar. Onbewust hebben ze een grote invloed op elkaar. Denk bijvoorbeeld maar aan een schrikreactie: als je schrikt wordt dit in je hersenen geregistreerd en als gevolg gaat je hart sneller kloppen. Het hart past zich dus aan op basis van de signalen uit je hersenen. Door middel van hartcoherentietraining kan je de communicatie tussen je hart en je hersenen positief beïnvloeden.

Rempedaal en Gaspedaal

Het autonome zenuwstelsel bestaat uit twee takken (regelsystemen) met elk een tegengestelde werking:

PYA-infographic-blog-stress-3-1000x870.jpg

Rechts, orthosympathisch (het gaspedaal van je lichaam) is de tak die ons in staat stelt te overleven in levensbedreigende situaties, te vechten, te vluchten en te presteren. De stof die hier bij hoort, is adrenaline en het sleutelwoord is: ACTIE In deze fase stijgt je hartslag, bloeddruk en ademsnelheid. In deze stand verbruikt je lichaam energie.

 

Links, parasympathisch (het rem pedaal en de "acculader"; van je lichaam) is de tegenspeler van de sympathicus, en is verantwoordelijk voor herstel, reparatie, opbouw en rust. Als de parasympathicus actief is, daalt je hartslag, daalt je bloeddruk, krijgen je spieren en organen voldoende bloed en zuurstof. Dit deel van het zenuwstelsel zorgt voor regeneratie, lichamelijke ontspanning, reparatieprocessen. Het sleutelwoord voor de parasympaticus is: HERSTEL.

 

Met hartcoherentie training leer je het rempedaal actief te gebruiken, je zorgt dus voor actief herstel.  

 

Hartcoherentie training met behulp van biofeedback kan je helpen bewuster te worden van eventuele onrust. Door middel van je ademhaling leer je meer controle te krijgen over je hartslag variabiliteit, wat weer zorgt voor meer rust in je lijf en geest. We trainen aan de computer, een sensor aan je oor registreert de hartslag. Op het scherm zie je hoe coherent je bent op dat moment. Je zal zien dat je door middel van je ademhaling en gedachten de mate van coherentie gaat beïnvloeden.

 

Mocht je na enige oefening toch nog twijfelen over de methode, er is een onmiskenbaar bewijs van coherentie: de glimlach waarbij niet alleen de lippen krullen , maar ook de ogen meelachen. Want voor een oprechte glimlach kunnen de hersenen niet zonder het hart.

Coherent zijn zorgt voor:

  • een lagere bloeddruk 

  • ontspanning 

  • je voelt je "lekkerder"

  • je denkt helderder 

  • je slaapt beter 

  • er wordt veel DHEA (vitaliteitshormoon) aangemaakt in je lichaam 

  • je gaat meer "voelen", waardoor je je grenzen beter aanvoelt en je meer je hart gaat volgen 

  • je krijgt meer energie 

  • hoger concentratie vermogen 

  • betere leer prestaties 

  • meer ruimte voor creativiteit

De techniek werkt tevens positief bij:

  • stressklachten, zoals nekklachten, hoofdpijn, slecht slapen, vermoeidheid en onrust. 

  • depressie 

  • hart- en vaatziekten 

  • diabetes

Meditation
bottom of page